Reklama
 
Blog | Milada Jašová

Gino Sitson z Kamerunu s hlasem plným slunce

Ve čtvrtek 17.4. jsme přicházeli do kina Atlas s očekáváním, že budeme osvěženi sluneční energií.

Gino Sitson se svou kapelou, rozehrál na malém pódiu pražského kina  Atlas úžasnou hru neobvyklých tónů, rytmů a pohody plné veselé energie.

Gino Sitson žijící v New Yorku, pochází ze středoafrické kamerunské oblasti Bamileke.

Tento virtuózní zpěvák, který má rozsah čtyři oktávy, nám ukázal s nenucenou otevřeností co vše dokáže se svým nástrojem – hlasem. Píši nástrojem, protože Gino svůj hlas používá opravdu jako nástroj, s kterým si pohrává, rozeznívá jej v celém těle, ruce mění na paličky, tělo na buben, vyluzuje rytmy těla a to dohromady je nesmírně přirozené a obohacující.

Reklama

<!–[if !supportEmptyParas]–> <!–[endif]–>

Během koncertu jsem se nepřestávala usmívat, Gino na nás přenesl svůj radostný hudební úsměv, to byla ta sluneční energie, kterou jsme očekávali. V takové radostné náladě, kdy se člověk bez zábran a zbytečných kritik, otevře všemu co mu přichází, jsme si mohli vychutnat vše, co nám ze sebe přinesl.

A nejen on, nesmím zapomenout na kapelu skládající se z vynikajících hudebníků.  

Zkusím je popsat v barvách pocitů. Helio Alves naplněný obrovskou zásobou harmonií s plnou dynamikou. Lonnie Plexico a jeho elektrický kontrabas, přejížděl rukama nad strunami jakoby se jich nikdy nedotkl a stejně krásně vzdáleně a nedotknutelně zněla i jeho produkce. Willard Dyson, první bubeník, kterému opravdu "zpívají“ paličky drnčící o kraje bubnů.

Škoda, že se nebyl podívat žádný z našich českých zpěváků, byla by to pro ně velká inspirace. Pro mě tedy byla určitě. Ukázala mi, že zpěv není jen o tom předvést hezký hlas a výkon, ale hlavně přenést kus svého vnitřního pocitu do tónů a tímto melodickým deštíčkem pokropit lačnící posluchače. Tak na mě působil Gino Sitson, veselý a milý chlapík.

http://www.ginositson.com/

Gino Sitson – zpěv, Helio Alves – piano
Lonnie Plexico – kontrabas, Willard Dyson – bicí
16.4.2009 19:30
Kino Atlas
Sokolovská 1, Praha 8
Země: Kamerun/USA